Placki ziemniaczane to danie bardzo popularne w kuchni polskiej. Mogą stanowić zarówno przekąskę, jak również danie główne. Są podawane z sosem, gulaszem i mięsem (jako placki po węgiersku) albo na słodko: z cukrem i ze śmietaną. Chociaż w sprzedaży znajdziemy gotowe placki, warto spróbować przyrządzić je samodzielnie – to bardziej pracochłonne zadanie, jednak domowe placki smakują zupełnie inaczej.
Do przygotowania placków używamy wyselekcjonowanych ziemniaków o dużej zawartości skrobi, oznaczane literami B lub C.
Przepis na placki ziemniaczane z łososiem to świetny sposób na pyszne i niebanalne danie. Warto wypróbować to kulinarne połączenie w naszej własnej kuchni.
Składniki
Do przygotowania tego dania będą nam potrzebnie takie składniki: kilogram ziemniaków, mąka ziemniaczana, dwa jajka, cebula, 200 g wędzonego łososia, 100 g kremowego serka, trzy łyżki śmietany ubitej ze śmietany 30% (nie może być słodka), sól, pieprz, siekany koperek. Do smażenia będzie potrzebny olej.
Wykonanie
Przygotowanie potrawy zacznij od obrania ziemniaków, starcia ich na tarce o grubych oczkach oraz odciśnięcia. Poczekaj chwilę, aż ze startych ziemniaków odpłynie sok. Wodę odlej, a skrobię z dna miski dodaj do startych ziemniaków. Wrzuć także posiekaną cebulę, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzaną olejem patelnię nakładaj przy pomocy łyżki masę ziemniaczaną, formując z niej małe placki. Smaż na średnim ogniu i z obu stron, aż placki uzyskają złocisty kolor. Gdy będą usmażone, przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Serek wymieszaj z posiekanym koperkiem i przyprawami, delikatnie dodaj bitą śmietanę. Otrzymana masa powinna być delikatna i mieć konsystencję zbliżoną do musu. Usuń zdrewniałe końcówki szparagów, pozostałą część ugotuj i ostudź.
Na wierzchu placków ziemniaczanych ułóż warstwę serka i plasterki wędzonego łososia. Całość udekoruj szparagami.
Smacznego!