Skąd pomysł na nazwę restauracji? Co ona oznacza?
Nazwa restauracji pochodzi od słowa, które z języka śląskiego tłumaczy się jako patelnię. Dodatkowo należy dodać, że w przypadku naszej restauracji jest to patelnia rozgrzana do czerwoności, na której przygotowujemy najlepsze placki ziemniaczane na Śląsku.
Jak długo restauracja działa na rynku?
Restauracja swoją działalność rozpoczęła w połowie 2018 roku. Warte wspomnienia jest, że przez ten czas obecności na rynku (czyli już ponad 3,5 roku) możemy się pochwalić liczną grupą zadowolonych klientów.
Co jest daniem popisowym na obecną chwilę?
Danie popisowe na obecną chwilę to placki ziemniaczane, które wiele osób uważa za najlepsze na Śląsku. Przykłady tejże potrawy, jakie można u nas znaleźć to: placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem), po francusku (pieczony camembert, borówka, orzech włoski, gruszka), po norwesku czy również oryginalny, Tygel Burger (składający się z placków ziemniaczanych, mięsa wołowego, czerwonej cebuli, ogórka kiszonego, rukoli, cheddaru i sosu miodowo-musztardowego).
Które danie jest najczęściej zamawiane?
Jeżeli chodzi o rodzaj potrawy, jaki jest najczęściej zamawiany w naszej restauracji, to są to: placki ziemniaczane. Jest to spowodowane tym, że są one najliczniej reprezentowane. Bardzo dobrze „schodzą” również Rolada Śląska i Golonka Sztygra.
Czym charakteryzuje się kuchnia śląska?
Wpływ na kuchnię regionu miało wiele pobliskich regionów i państw. Możemy w niej odnaleźć elementy kuchni góralskiej czy cechy charakterystyczne dla kuchni sąsiednich Czech lub Niemiec. Przede wszystkim jednak dania kuchni śląskiej są obfite, tłuste i sycące. Przykłady tej zróżnicowanej kuchni można odnaleźć oczywiście w karcie dań naszej restauracji. Wliczają się do niej takie potrawy jak: Rolada Śląska, Golonka Sztygra, Pieczona makrela, Żurek czy Hekele.
Czy Ślązacy są dumni ze swojej kuchni?
Z całą pewnością Ślązacy są dumni ze swojej kuchni, jest to spowodowane tym, że daniami kuchni śląskiej można się najeść do syta. I, mimo że krytycy kuchni tego regionu nazywają ją ciężką, czy często nawet chłopską, mieszkańcy Śląska są dumni, ze swoich potraw. Najlepszymi przedstawicielami kuchni są takie dania jak: Rolada, Krupniok, Żur Śląski, Kluski Śląskie, Szpajza czy Kopalnioki.
Czorne bombony – co to za przystawka?
Po śląsku bombonami nazywa się cukierki. Dla jednych słowo to oznacza cukierki nadziewane, dla innych natomiast słodkości, jakie możemy znaleźć w bombonierce. Czorne bombony są to więc cukierki koloru czarnego.
Panczkraut – co to jest?
Panczkraut — jest to kiszona kapusta, którą poddaję się z ugotowanymi ziemniakami. Danie to nazywa się również Ciapkapustą.
Idealny placek ziemniaczany – jak wygląda?
Idealny placek ziemniaczany to taki który ma kolor złocisty, który w pewnych miejscach przeradza się w lekko zbrązowiały. Ważnym jest również, by z placka nie wylewał się zbytnio tłuszcz. Istotne może być również, jak zostanie, podana ta potrwa czy sama, czy posypana szczypiorkiem lub polana jakimś oryginalnym sosem.
Kluski śląskie – na czym polega ich magia?
Magia klusek śląskich polega na prostocie ich przygotowania, do której będziemy potrzebowali jedynie ugotowanych ziemniaków mąki ziemniaczanej jednego jajka i soli. Jednocześnie łatwo dobrać do tej potrawy dodatki, ponieważ pasują do wielu innych dań. Kluski śląskie bardzo często możemy zobaczyć nie tylko, w tutejszym regionie, ale również w wielu innych miejscach w całej Polsce.
Jaki jest sekret dobrze przyrządzonej golonki?
Sekretem dobrze przyrządzone i golonki jest odpowiednie wyważenie czynników, ponieważ jest to potrawa, w której wiele rzeczy musi się zgrać. Chodzi tutaj dokładnie o należytą ilość przypraw, jak również dokładny czas przyrządzania i smażenia. Golonka może być przygotowana i podana na wiele różnych sposobów, w naszej restauracji podajemy ją z upieczoną z musztardą, chrzanem, pieczywem i ciapkapustą.
Dlaczego restauracja Tygiel jest restauracją, do której warto przyjść na obiad lub kolację?
Ponieważ można u nas znaleźć zarówno tradycyjne dania kuchni Śląskiej, w nowoczesnym wydaniu takiej jak: Rolada Śląska. Golonka Sztygra czy wiele rodzajów placków ziemniaczanych. Panuje u nas przyjazna atmosfera, którą zapewnia miła obsługa, jak również bardzo nowoczesny wygląd naszej restauracji. Z całą pewnością odwiedzający będą u nas mogli poczuć prawdziwy klimat, śląskiej kuchni nie wydając przy tym ogromnych pieniędzy.
Będę u Was pierwszy raz. Co warto zamówić na początek?
Dobrym wyborem dania, jakie można zamówić podczas pierwszej wizyty w naszej restauracji, są placki ziemniaczane, które są naszą specjalnością. Można znaleźć bardzo wiele odmian tejże potrawy. Innymi dobrymi pomysłami na pierwszy posiłek w restauracji Tygel jest Rolada Śląska z kluskami, modrą kapustą i roladą wieprzową czy zamówienie Żurku.
Jakiej kawy mogę napić się w Restauracji Tygiel?
Naszej restauracji istnieje możliwość skosztowania następujących kaw: Trzy rodzaje espresso — tradycyjna, doppio, macchiato, americano, cappuccino, latte macchiato, jak również kawę ze sztormem, na którą składa się biała kawa, do której dolewa się Soplicę orzechową.
Jaki jest średni czas oczekiwania na zamówione dania?
Czas oczekiwania w przypadku mniej skomplikowanych dań wynosi z reguły 10-15 minut. W przypadku bardziej skomplikowanych dań czas ten ulega wydłużeniu. Można więc przyjąć, że średni czas oczekiwania na danie w naszej restauracji to około 20 minut.
Jak wygląda karta alkoholi?
Posiadamy szeroki wybór alkoholi. Zaliczają się do nich: piwo (podawane w 0,3 lub 0,5 litra), wino, wódka, whisky, likier, wermut czy rum.
Które danie jest polecane przez właściciela?
Właściciel zdecydowanie poleca, chlubę całej restauracji, czyli placki ziemniaczane, które raczą wszystkich gości swym złocistym wyglądem i zachwycają smakiem.
Jakie desery dnia są podawane w restauracji?
Przykładowe desery dnia, jakie można spotkać w naszej restauracji to: tiramisu, tarta cytrynowa z kremem, ciasto z rabarbarem, ciasto owocowe z kruszonką i drożdżówki cynamonki. Polecamy również stałe desery w naszej karcie, czyli szarlotkę i sernik.
Który deser jest najczęściej wybierany przez Gości?
Najczęściej wybieranym deserem z naszej karty jest szarlotka. Kosztuje ona 14 zł.
Czy w menu znajdę dania wegańskie?
Tak, weganie również mogą u nas smacznie zjeść. Dobrym wyborem dla takich osób będą np. placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i surówką.
Czy w menu znajdę pozycje dla wegetarian?
Tak, można znaleźć u nas wiele dań odpowiednich dla wegetarian. Są to np. krokiet z kapustą i grzybami czy placki ziemniaczane Italiano.
Czy porcje dań są duże czy raczej degustacyjne?
Porcje dań zdecydowanie powinny wystarczyć osobom, które lubią podczas obiadu najeść się do syta, a nie tylko przeżyć doznania smakowe. Jest to również związane z charakterystyką kuchni śląskiej, którą jest uznawana za sycącą.
Czy w przypadku niezjedzenia wszystkiego podczas obiadu mogę poprosić o spakowanie pozostałości do domu?
Tak istnieje taka możliwość, jeżeli tylko klient wystosuje takową prośbę.
Staram się maksymalnie ograniczać używanie plastiku. Czy mogę spakować zamówiony obiad do własnych pojemników?
My również jako restauracja, troszczymy się o dobro naszej planety, więc jak najbardziej, jeśli ktoś ma takie życzenie, staramy się spełnić jego prośbę.
Czy w menu są opcje dla dzieci?
W naszej restauracji nie posiadamy porcji przeznaczonych tylko i wyłącznie dla dzieci.
Czy na sali jest krzesełko dla małych dzieci?
Tak, istnieje możliwość specjalnego krzesełka przeznaczone dla małych dzieci.
Czy restauracja oferuje dania na dowóz?
Owszem, restauracja oferuje możliwość zakupu dań z dowozem na terenie Zabrza oraz okolic. Co istotne dowóz może wykonać sama restauracja lub jeśli zamawiamy jedzenie przez inne portale, mogą to wykonać firmy zewnętrzne.
Jakie są koszty dodatkowe w przypadku zamawiania dań na dowóz?
W przypadku dań zamawianych na dowóz dochodzi koszt zapakowania, który jest zależny od ilości i wagi zamówionej porcji. Tak więc na przykład, jeśli zamówimy dwie sztuki placków ziemniaczanych, nie dopłacimy nic, natomiast przy trzech sztukach, będziemy musieli uiścić dodatkową opłatę w wysokości np. 3-4 zł w zależności od rodzaju placków ziemniaczanych.
Jak pakowane są dania na dowóz?
Dostarczane dania są pakowane w ekologiczne opakowania, wykonane ze styropianu. Te na dania główne posiadają również odpowiednie przegrody.
Czy jest możliwość zorganizowania w lokalu własnej imprezy okolicznościowej, np. urodzin?
Tak, organizujemy imprezy okolicznościowe, w tym wymienione urodziny.
Czy istnieje możliwość wynajęcia restauracji na weekend, żeby zorganizować w niej przyjęcie weselne?
Owszem, istnieje taka możliwość. W takim wypadku należy się jednak skontaktować z większym wyprzedzeniem, w celu omówienia wszelkich szczegółów.
Czy jest możliwość zamówienia oferty cateringowej na Święta?
Tak, istnieje możliwość wykupienie oferty cateringowej, także w okresie świątecznym. Całą ofertę zawsze zamieszczamy w oddzielnych wpisach na stronie.
Czy mogę zapłacić kartą lub Blikiem za swoje zamówienie?
Jak najbardziej istnieje możliwość zapłaty za zamówienie, kartą kredytową i blikiem. W czasach pandemii sami również zachęcamy, by klienci rozliczali się za zakupiony posiłek poprzez płatności bezgotówkowe.
Czy napiwek dla kelnerów jest automatycznie doliczany do rachunku?
Nie, napiwek dla kelnerów, nie jest automatycznie naliczany do rachunku. Zachęcamy jednak by docenić ciężką pracę naszych kelnerów i z własnej, nieprzymuszonej woli ofiarować im napiwek.
Czy restauracja dolicza opłatę za serwis w przypadku większych zamówień?
Tak, w przypadku większych zamówień jest doliczona opłata za serwis.
Chciałbym zjeść u Was kolację biznesową. Czy istnieje możliwość wystawienia faktury?
Tak, jak najbardziej istnieje możliwość wystawienia faktury za posiłek. Należy w takim wypadku poinformować kelnera (przed lub po posiłku) o chęci wystawienia takiej faktury.
Czy restauracja jest obsługiwana przez portale zewnętrzne: www.pyszne.pl, UberEats, Glovo?
Restaurację obsługują wszystkie z wymienionych, czyli: Pyszne.pl, Glovo, Ubereats.
Czy restauracja posiada własne miejsca parkingowe?
Niestety, nasza nie restauracja posiada miejsc parkingowych. Dla osób, które pragną stanąć w pobliżu naszej restauracji, możemy polecić parking na Placu Warszawskich, który jest zlokalizowany zaledwie 3 min drogi piechotą od naszej restauracji.
Jak najłatwiej dojechać do Was środkami komunikacji miejskiej?
Do naszej restauracji można dostać się tramwajem, a dokładniej linią nr 3, która ma swój przystanek na ulicy Brysza. Dobrym pomysłem na podróż jest przejażdżka trolejbusem, który jest tanim i nie tak często spotykanym środkiem transportu w naszym kraju. Na miejsce można oczywiście dojechać również autobusem, np. linią autobusową nr 280.
Co, oprócz Restauracji Tygiel, warto odwiedzić w Zabrzu?
Poza restauracja Tygel, W Zabrzu możemy znaleźć wiele oryginalnych i ciekawych atrakcji. Możemy odwiedzić np. ogród botaniczny, który posiada wiele pięknych roślin znajdujących się na ponad 6 hektarach terenu. Zabrze jest również miastem górniczym, co umożliwi nam zwiedzanie zabytkowej kopalni Guido, gdzie będziemy mogli zjechać 320 m pod ziemię czy zabytkowy „Szyb Maciej”, w którym będziemy mogli zobaczyć historią górnictwa z początków XX wieku. Należy jeszcze również wspomnieć o Parku Miliona Świateł, który robi cudowne wrażenie w porze zimowej czy o Kąpielisku Leśnym znajdującym się w dzielnicy Maciejów. Każde z tych miejsc jest oryginalne i niepowtarzalne, co potwierdzają tylko liczni turyści odwiedzający miasto Zabrze.